Happy 2008, we love Taiwan and we love you!!!
Door: Agnes & Paul
Blijf op de hoogte en volg Paul & Agnes
07 Januari 2008 | Taiwan, Taipei
We hebben de foto's erop gekregen en onze verhalen wat uitgebreid, dat gaat heel wat makkelijker achter een engels ingestelde computer in de Filipijnen dan de chineese in Taiwan..
Tja, je moet toch mee in het ‘Hello Kitty’ gevoel van Taiwan.
We stappen hier over op onze vliegreis van India naar de Filipijnen en hebben 3 nachten in Taipei geslapen, de hoofdstad van Taiwan. Echt een aanrader. Een klein eiland dat veel te bieden heeft. Hier kan Nederland nog wat van leren: een schone geordende maatschappij waarin mensen respect hebben voor elkaar. De stad is ontzettend modern en high-tech, met overal hippe eettentjes, een soort aziatisch New York met vriendelijke mensen, als je ze kan verstaan tenminste... De onbegrijpelijke chineese klinkers vliegen hier om je oren en je hoort vaak niet of ze chinees of engels tegen je praten.
We hebben net twee dagen power-sightseeing achter de rug: Kleurige Chinese temples, groene aangelegde Chinese parken, de op een na hoogste wolkenkrabber van 508 meter (we slapen trouwens voor 25 euro in een hotel op de 15de etage). Met een high-tech kabelbaan zijn we vanaf de stad de bergen in gegaan naar een theehuis, waar je een pot van 7 liter water krijgt, theeblaadjes en twee heeele kleine theekopje... Op de drukke avondmarkt is echt alles te krijgen wat eten betreft, alle organen die een dier bezit zijn als lekkernij te koop. Ze eten hier zelfs kikkerdril en kwallen! Er zijn veel kermisattracties, waaronder schildpadje hengelen. En de Hello Kitty prijzen vliegen je om de oren.
Taipei ligt met zijn voeten aan dichtbegroeide groene heuvels met bamboebossen, na een wandeling in dit national park met prachtige vergezichten gingen we naar hotsprings. Taiwan staat bekend om de hotsprings, en dat merkten we. Met een heleboel chinesen werden we bijna gekookt in het hete water!
Overal kun je komen met de snelle en hypermoderne metro. Voor een typisch Taiwanees beeld moet je even het filmpje bekijken…
Een heel verschil met India. Naar dit land gaan we graag een keer terug. De laatste dagen Rajasthan hebben we in het ziekenhuis doorgebracht. Agnes haar plas was voor de tweede keer deze reis rood, zoals tomatensap. De eerste keer dachten we dat het door de pittige en gekleurde kruiden kwam, maar nu lieten we het voor de zekerheid onderzoeken in een ziekenhuis. Onderweg naar het ziekenhuis werden we door straatkinderen benaderd. Ze wilden graag een slokje van onze limonade, dat de fles verzamelde plas betrof... Het was een verstandige keuze om naar het ziekenhuis te gaan, want het rode bleek bloed. De arts stelde meteen opname en intraveneuze antibiotica voor. Als goede arts trok Agnes die behandeling in twijfel en ze werd daarbij bijgevallen door twee Nederlandse artsen. Dat belooft wat! Voor verdere onderzoeken hebben we echter wel in het ziekenhuis geslapen (lekker voordelig, de verzekering betaalt). Wat een belevenis. Het was een prive-kliniek, dus redelijk schoon. Bij binnenkomst liep de een na de ander binnen om even de vloer aan te vegen met een heksenbezem, de tv in te stellen, chai te brengen, de wc te inspecteren, de patient in Hindi (indiaase taal waar geen touw aan is vast te knopen) te ondervragen etc. Ze wilden ook met Agnes op de foto en soms bleven ze in de kamer hangen en naar ons staren. Dan gingen wij maar een boek lezen totdat ze afdropen. Aapje kijken noemen we dat in Nederland, want volgens ons werden er behalve medewerkers ook vrienden en familie bij gevraagd om Aggie te bekijken. De bloeddruk werd zeer vaak gemeten en 's avonds kwam de ene na de andere puber met stethoscoop om zijn nek dezelfde vragen stellen en Agnes nam moeiteloos keer op keer de thermometer in haar mond of onder haar oksel die van kamer naar kamer ging in een vies sponsje met hopelijk een beetje alcohol.
De artsen in Jodhpur hadden geen idee wat de oorzaak van de rode plas was. We zijn naar een ander ziekenhuis in Delhi gegaan voor verdere analyse, daar was de plas weer normaal en de onderzoeken bleken daar niet afwijkend.
Maar hieraan voorafgaand:
‘AGNEX’ zegt het bordje van het hostel dat we hebben gereserveerd in Agra, we kregen gratis transfer naar het hostel. De volgende dag staan we vroeg op om de Taj Mahal te bekijken. Shah Jahan heeft dit laten bouwen als monument voor zijn vrouw, die overleed bij de geboorte van hun 14e baby. Na ruim 20 jaar was de Taj Mahal af, maar vlak daarna werd Shah Jahan van de troon verstoten en opgesloten in Agra Fort, vanwaar hij de Taj Mahal alleen nog maar uit een raam kon bekijken. Sneu he?
‘Het meest extravagante bouwwerk ooit gemaakt voor de liefde’ is een mooie omschrijving van wat we daar zien. Echt als eerste er staan is lastig, omdat de zon pas om 7:30 op gaat en de entree al om 6:00. Maar voorafgaand aan de grote drukte genieten we van het indrukwekkende bouwwerk. Het is gigantisch, symmetrisch en het heeft iets mysterieus. Hoewel het voor velen het hoogtepunt is van de reis door India, waren wij het er beiden over eens dat we net zoveel genieten van een mooi indiaas straatbeeld of een ceremonie zoals de Ganga Aarti dat we in Haridwar zagen.
Toen we naar buiten liepen was de rij bezoekers gegroeid tot wel 700 meter, we hebben er goed aan gedaan om vroeg te komen.
Hierna hebben we nog wat culturele dingen bezocht in Agra waaronder Het Agra Fort en de Baby Taj.
Kerstmis wordt in India niet gevierd, althans wij hebben geen kerstbal gezien. Om toch een kerstdiner hebben gingen we naar een luxe hotel, Oberoi Villa's. In de rickshaw hadden we ons een beetje opgekalefaterd, dwz we veegden het stof van ons gezicht, Paul deed zijn fleecetrui ballerig over zijn schouders boven zijn vieze beige broek en Agnes probeerde haar sjawl netjes over haar schouders te draperen. De entree van het hotel was adembenemend chique, zoiets hadden we nog nooit gezien. Met onze hikeschoenen liepen we naar binnen en hier werd ons verteld dat er geen tafels meer beschikbaar waren voor het kerstdiner. Of dat echt zo was of dat we niet gepast gekleed waren zullen we nooit weten.... Poging twee was wel een succes, na ons snel even te hebben omgekleed in ons hostel gingen we naar een ander luxe hotel. Daar genoten we van een uitgebreid kerstbuffet met zelfs gevulde kalkoen en een kerstman. We zaten aan tafel met een Duits, een Engels en een Israelisch stel. Lekker burgelijk! Gedanst werd er door de aanwezige Japanners (Hello Kitty!)…
Om in de korte tijd die ons op 25 december nog rest nog een belangrijk deel van Rajasthan te zien, permitteren we ons de luxe van een chauffeur en auto.
Heerlijk is het om rond te rijden door de omgeving hier. Prachtig versierde tractors, zwaaiende kinderen, kamelen, koeien, vrachtwagens volgepropt met mannnen en gele velden van mosterdbloemen. Ook zijn er ossenkarren op de snelweg. Het is grappig hoe vanzelfsprekend indiers het vinden dat de koe heilig is en ossen en buffels ( die nogal veel op de koe lijken) als werktuig dienen.
Iqbal de chauffeur brengt ons allereerst naar Fatipur Sikri. Koning Akbar stichte hier zijn hoofdstad nadat de voorspelling van een heilige uit deze stad uit kwam: Hij zou een zoon krijgen. Akbar was als moslimkoning uniek door alle religies in India te accepteren. Dat bood hem tevens de mogelijkheid een hindoeistische en christelijke vrouw te trouwen. India is in onze ogen nog steeds uniek in zijn tolerantie voor andere godsdiensten. Dat is natuurlijk typisch voor het Hindoeisme, maar ook moslims die hier wonen hebben die visie.
In het verkeer in India is geen frustratie te bekennen. Het (in onze agressief klinkende) getoeter dient gewoon als signaal dat je er aan komt. Men laat elkaar voor gaan waar mogelijk. Soms levert dit wel eens beangstigende momenten op. Kaart lezen is er niet bij en dat kunnen de meeste chauffeurs niet eens. In plaats daarvan opent Iqbal het raampje en wordt de weg gevraagd aan de rickshawrijder of brommer naast je.
Er wordt veel aan de weg gewerkt in India. Daarbij werken ook veel vrouwen mee. Ze slepen in prachtige sari’s gewikkeld cement en materialen en helpen op andere vlakken.
Kakkerlakken en stinkwc's vinden we wel te doen hier. Maar het rochelen is in India echt heel smerig. Werkelijk overal hoor je "hhmmmmmchchchchggggg, gggrrrrrrppppppffffffft" en dan vliegt er weer een fluim op de grond. De oude mannetjes zijn het ergst. Het is een zeer onsmakelijk geluid en Agnes is bang dat ze erin stapt.
In een beroemd vogelpark zien we een heleboel vogels vanaf onze huurfiets met als afsluiter een gigantische python van wel 5 meter! In het Ranthambore NP gaan we op zoek naar de tijger. Dit park lijkt wel de setting van junglebook. We zien tijgersporen, horen de tijger-alarmroep van herten, zien de tijgertandarts (vogeltje) en veel tijgerlunch. Maar de tijger zien we niet tot in de dierentuin in Delhi. Maar goed, daar krijgen we meteen een witte tijger kado, dus is alles weer goed gemaakt.
In Jaipur, de hoofdstad van de provincie Radjasthan, bezoeken we oa de beroemde Bollywood bioscoop. Van binnen lijkt het interieur op een slagroomtaart en ook de film is mierzoet. Gelukkig wordt er naast het Hindi ook een klein beetje engels gesproken, en door de lange zoetsappige scenes en de expressieve Bollywoodgezichten is het verhaal makkelijk te volgen. Het publiek in de bioscoop klapt en joelt mee, dit kennen wij in Nederland echt niet.
Rajasthan staat vol met grote forten en paleizen van de Maharaja, een soort koninklijke familie in dit deel van India. We hebben er een heleboel gezien. Een aantal steden in dit gebied hebben hun eigen kleur. Zo werd Jaipur roze geschilderd voor de komst van de Engelse kroonprins en heeft Jodhpur de blauwe kleur van de priestercaste die rondom het fort de oude binnenstad bewoonde. De blauwe huisjes in de smalle straten maken Jodhpur een plaatje.
Nieuwjaar vieren we in Jaipur, omdat we vervroegd op weg terug zijn naar het ziekenhuis in Delhi. Vanuit een strikt vegetarisch en alcoholvrij ronddraaiend restaurant hebben we mooi uitzicht over de stad en het vuurwerk en hoewel intimiteit in het openbaar niet Indiaas is, lukt het ons toch elkaar gelukkig nieuwjaar te zoenen.
In Delhi zien we naast het ziekenhuis, de dierentuin nog een aantal andere highlights… En we hebben heerlijk gegeten, want Delhi is echt een paradijs aan lekkere restaurants.
Een belangrijk deel van onze tijd brachten we door in het museum op de plaats waar Ghandi werd vermoord. Zeer indrukwekkend museum en mede door allerlei interactieve activiteiten extra boeiend. Hier bracht Gandhi zijn laatste 144 dagen door. Tegen zijn principes in lag het verblijf in een rijk deel van de stad, omdat hij met de destijds levende onrust op die manier beter leiders van verschillende groepen kon ontvangen. Zijn laatste 24 uur zijn tot in detail weergegeven, tot de laatste voetstappen toe die hij zette op weg naar het gebedshutje waar hij werd doodgeschoten.
We vliegen nu over een half uurtje naar de Filipijnen.
Voor de fotokijkers onder jullie: Paul heeft zijn scheermesje wel meegenomen hoor, maar heeft het gewoon nog niet gebruikt. In India is een baard hardstikke hip. We zullen zien hoe de Filipino's erover denken.
Liefs van ons
Tja, je moet toch mee in het ‘Hello Kitty’ gevoel van Taiwan.
Maar hieraan voorafgaand:
We vliegen nu over een half uurtje naar de Filipijnen.
Liefs van ons
07 Januari 2008 - 08:14
Marieke:
Happy new year for you too!
Met een toch wel aanwezig steekje van jaloezie lees ik jullie verhalen met veel belangstelling. Ik hoop dat het met Agnes alweer een stuk beter gaat?!
Hier in Utrecht alles nog steeds hetzelfde. Heb net de vertrouwde file op de A2 weer achter de rug en langzaamaan beginnen alle collega's hier weer binnen te druppelen. Kortom, het begin van een nieuwe week...
Geniet van elk moment en ben benieuwd naar jullie volgende avonturen!
groetjes Marieke -
07 Januari 2008 - 08:23
Elmer:
Ja Pee an Agnes , ook ik ben jaloers. Wat marieke net al zei, ook ik heb net een keurige file achter de rug maar ik op de A4. Neem alle mooie momenten mee, 'mental pictures',voor je het weet ben je weer thuis en hier verandert niet zoveel.
Ik bel wel weer eens als jullie een flilipinn simcard hebben.
Have fun en groeten van hier.
Elmer -
07 Januari 2008 - 11:30
TP:
Te gek!!! -
07 Januari 2008 - 11:40
Wouter:
Weer een mooi verhaal.
In tegenstelling tot de twee boven mij heb ik vandaag nog niet in de file gestaan, maar kom ik net uit m'n bed. Moet echter wel leren voor een tentamen op woensdag waar ik geen zin in had, wat ook verklaart waarom ik niet op wilden staan. Maar mijn humeur is na dit verhaal aanzienlijk beter gestemd.
Taipei klikt ook erg goed, had ik niet verwacht, jammer dat jullie er maar zo kort waren. Maar waarschijnlijk is zo'n westerse stad niet de rede dat jullie die kant op gevlogen zijn.
Veel plezier in de Filipijnen,
groetjes -
07 Januari 2008 - 16:09
Beekie:
Heeey Paulus en Agnes,
Ten eerste wens ik jullie beiden een avontuurlijk, liefdevol en bovenal een super gezond 2008!! Wederom een mooi verhaal Paul...en zelfs de spelfouten vallen reuze mee ;)!!
Paul...dat rode bij Agnes...leg ik nog wel een keertje uit (grapje). Zal wel even schrikken zijn geweest als je zoiets daar krijgt lijkt mij! Hopelijk ondervind je hier niet veel last meer van Agnes!! Wat geweldig om die Taj Mahal te zien man...echt ruig lijkt me! De foto's zijn al indrukwekkend, laat staan int echie!!
Dude....die baart staat je goed pik!!!
hahahaha....sommigen van ons doen hier een jaar over...foxy...tini...!!
Bij ons zit de vastelaovend er weer aan te komen...dus bij deze: ALAAF!!!!!!!
Veel plezier en tot het volgende verhaal!!
HOIJUHHH, Ron -
07 Januari 2008 - 16:23
Annetje:
Om in de sfeer te blijven wat er hierboven beschreven is (toch leuk om te horen wat wij in Ned. doen!!): ik lig ook in m'n bed maar dan vanwege de griep........Erwin is weer beter. Jullie verhaal en de schitterende foto's heb ik van genoten en ook ik voel me daardoor weer wat beter! Met Wouter heb ik net wat opgezocht over de filipijnen, wisten jullie dat het land uit 7107 eilanden bestaat! Veel plezier daar!! Kus -
07 Januari 2008 - 18:32
Zoe:
Schatten!!! Ook voor mij heerlijk om even te lezen en mee te genieten, ik krijg wel echt kriebel van die pyton en hebben jullie niet zo'n mosterbloemetje geproefd?? Missen jullie misschien toch even die kroketten. Top dat jullie toch net zoveel van de grote dingen genieten als van de 'kleine', ik geniet mee!
xxx de doldwaze dokter -
07 Januari 2008 - 19:59
Gerrit:
Guys, wat een te gekke foto's en verhalen! Veel plezier de komende periode in de Filipinos.
Baard staat correct, op 30 mei is het tenue nl met baard.
Gerrit -
07 Januari 2008 - 21:11
Coen & Mariëlle:
Lieve Paul en Agnes,
Allereerst ook voor jullie de beste wensen, veel liefde en vooral gezondheid (!) voor 2008. De intensiteit straalt van jullie dagboekverhalen af! Heerlijk om te lezen hoe jullie genieten van deze bijzondere reis. Ons weekje Egypte tijdens de kerstdagen staat in schril contrast met jullie belevenissen, maar wij hebben wel uitgebreid gesnorkeld (en de jongens gedoken) rondom de kleurrijke riffen in de Rode Zee, dus dat moet jullie aanspreken. Werkelijk fantastisch om in zo'n aquarium te liggen. Uiteraard verder ook nog wat Egyptische cultuur gesnoven in Luxor en de woestijn in geweest, maar vooral lekker geluierd.
Genieten jullie lekker verder, wij genieten van jullie verhalen.
Heel veel liefs van Coen, Mariëlle en kids -
09 Januari 2008 - 09:50
De Rutjes:
Lieve A en P, wederom een meeslepend verhaal,de volgorde van de titel:" we love Taiwan and we love you" stemt wel tot nadenken!! De foto van de laatste voetstappen van Ghandi is wel indrukwekkend! Toevallig las ik dat in Taipei een bekend poppentheater annex museum is dat geleid wordt door een nederlander!
Groetjes van ons allen en we love you!
09 Januari 2008 - 15:59
K:
Ziet er indrukwekkend en goed uit guys, ook de pic's! Hoop dat het met Agnes' gezondheid weer aan de betere hand is! -
10 Januari 2008 - 20:43
Herm:
Hee die Paul en Agnes!
Weer een top verhaal en echt leuke foto's! Nogmaals: echt te gek dat jullie deze droomreis gewoon doen! Dit is echt iets om nooit meer te vergeten. Wel weer een heel mooi contrast met het leventje hier...
Hier bij ons begint langzaam aan alles op zijn pootjes terecht te komen! Alles krijgt zijn plaatsje en we beginnen een beetje bij te komen, we wonen er eindelijk! En voor de kerst over he!!!! Toppie!
Geniet ervan verder!
Maar dat is jullie zeker wel toevertrouwd!!!
Heel veel groeten en we horen en lezen het wel he!!!
Haije wha!!
Die baard kerel!!! Hahahahaha
Te gek zeg!! -
14 Januari 2008 - 13:04
Annemarije:
Hey Agnes en Paul! Wat een spannend verhaal weer, ik hoop dat je weer beter bent nu !! India klinkt echt heel mooi. Heb nu even 2 weekjes vrij van mn coschappen, ga vrijdag weekje op wintersport, ook leuk, maar valt natuurlijk in het niet bij deze mooie reis :) Geniet er nog van! Liefs Annemarije